Wij vertellen u graag meer over de onderbouw

  • Kleuters op de Brandaris

    Op onze school zijn alle kinderen vanaf hun vierde jaar welkom. Zij komen dan in de Dolfijnen- Pinguïn of in de Zeehondengroep. Dit zijn onze groepen 1 en 2. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich spelenderwijs op hun niveau kunnen ontwikkelen.

  • Leren van en met elkaar.

    Wij vinden het belangrijk dat kleuters zich ontwikkelen door spel. Ook brengen wij ze in aanraking met het voorbereidend lees- en rekenonderwijs. Dit doen wij met behulp van thematisch onderwijs vanuit de methode Onderbouwd.

  • We leren lezen, schrijven en rekenen

    Al in groep 2 leren de kinderen letters en cijfers. Dit bereidt hen voor op het leren lezen, schrijven en rekenen in groep 3. Want daar leren de kinderen elke dag nieuwe letters en woorden. Om het lezen te automatiseren besteden we hier veel aandacht aan. De kinderen van groep 3 leren de getallen tot 100 en de sommen tot 20. Ook hier besteden we veel aandacht aan het automatiseren.

Spelen, leren, ontdekken!

En dan is het zover! Uw kleuter is 4 jaar en mag naar school. Spannend voor ouders en kinderen, maar ook heel leuk.

De eerste dag is helemaal spannend. Wat gaat er allemaal gebeuren? We starten met een open inloop. Een mooie gelegenheid om even uw kind op weg te helpen of iets met de juf te bespreken.

Hieronder kunt u lezen wat de activiteiten zijn van groep 1/2 en groep 3

Groep 1 en 2

Spelen, leren, ontdekken!

Spelen, ontdekken, verwonderen en samenwerken, zo leren wij de wereld om ons heen ontdekken…….

Je komt als jongste binnen, vaak nog wat onzeker. Hoe mooi is het als je dan oudste wordt, al veel meer weet en andere klasgenootjes kunt helpen. Daar zijn wij bij de kleuters heel goed in! Het is mooi om die sociale ontwikkeling en posities in de groep te zien.

We werken rondom thema’s die dicht bij onze belevingswereld liggen. Elk jaar komen de seizoenen aan bod of bijvoorbeeld familie, beroepen, mijn lichaam. Dat doen we met onze kleutermethode Onderbouwd en dat is heel leuk. We leren Arie de letterkanarie kennen, de Hak en Plakapen en tante Truus. Zij leren ons van alles over taal en rekenen. We genieten van de verhalen, liedjes en we maken leuke dingen rondom elk thema. We kunnen heel goed knutselen, zijn creatief en hoe je het doet….is altijd goed!

We doen veel aan muziek, eigenlijk de hele dag door. Met de muziekmethode 1 2 3- Zing beleven we veel plezier en leren we leuke liedjes. Lekker bewegen, improviseren, met instrumenten spelen, het komt allemaal aan bod.

Ook leren we vaak door middel van Coöperatieve Werkvormen of Bewegend leren. Je leert dan samenwerken en iedereen doet mee. We verheugen ons altijd op de verhalen van de Kanjertraining. Het verhaal van Max en het dorp is spannend en gaat over pestgedrag en hoe je daar mee om kunt gaan.

Op een schooldag spelen we wat af, dat staat centraal, want……. we leren het meest van elkaar en met elkaar !!

Groep 3

Wat ga je allemaal leren in groep 3?

Eindelijk is het zover, je mag naar groep 3. De groep waar je leert lezen en schrijven. Halverwege groep 3 ken je alle letters en kun je ook al boekjes lezen. Alle woorden die je gaat leren ga je ook schrijven. Vaak doen we dit ook buiten met behulp van “bewegend leren”. Hartstikke leuk! Bewegen en leren tegelijk.

En kun je al lezen als je in groep 3 komt, dan ga je verder met het leesproces op jouw niveau.

In groep 3 ben je bezig met tellen tot 100 en maak je sommen tot 20. Hiervoor gebruiken we bijvoorbeeld “de verliefde harten”(2+8=10, 4+6= 10) en “tweelingsommen”( 4+4=8, 3+3=6). Ook splitsen is een heel belangrijk onderdeel in groep 3.

In groep 3 hebben de kinderen ook een chromebook. Door middel van gepersonaliseerd leren en digitaal onderwijs ben je op je eigen manier en tempo bezig met het bereiken van je doelen.

Daarnaast is er nog genoeg tijd om lekker te knutselen, spelen, zingen. En bovendien ga je gymmen in de grote gymzaal. Heel spannend, maar ook stoer!

Kortom een jaar waar je veel nieuwe dingen leert en vooral ook veel plezier maakt!